Białko i rośliny

Kredyty Bardzo bogate w białko są nasiona roślin strączkowych takich jak na przykład fasola. Rośliny te mogą mieć od dwudziestu pięciu do nawet czterdziestu procent białka, ale za to ich skład aminokwasowi jest znacznie gorszy niż ten, jaki występuje w białku zwierzęcym. Chlubnym wyjątkiem wśród roślin pod względem ilości białka jest soja. Jeśli chcemy, aby dieta była odpowiednio zbilansowana warto łączyć w poszczególnych posiłkach nasiona roślin strączkowych z nasionami zbóż. Właśnie taka dieta potrafi dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości aminokwasów, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu organizmu oraz do utrzymania zdrowia. Wśród owoców bogatych w białko warto zwrócić również uwagę na orzechy. Orzechy zawierają bardzo dużo białka a w zasadzie w codziennej diecie powinno znaleźć się kilka orzechów. Niestety spożywane są zbyt rzadko i nie ocenia się ich jako źródła białka. Każdy posiłek powinien być pełnowartościowy i dlatego należy tak zestawiać poszczególne jego elementy, aby były w każdym z nich białko pełnowartościowe obok tego częściowo lub niepełnowartościowego.

Organizm ludzki nie potrafi magazynować białka, więc musi być ono dostarczane w codziennej dawce pożywienia w odpowiedniej ilości. Białko wykorzystuje się do wzrostu, rozwoju oraz regeneracji organizmu i z tych powodów musi być zabezpieczony stały ich dopływ. Zapotrzebowanie na białko zależy od wieku oraz stanu zdrowia danego organizmu. Dorosły człowiek, który jest zdrowy i o prawidłowej wadze potrzebuje do prawidłowej pracy swego organizmu około jednego grama pełnowartościowego białka na każdy kilogram masy ciała. Białko zwierzęce powinno stanowić, co najmniej połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Energia pochodząca z białka daje, co najmniej dziesięć procent całej energii dziennej potrzebnej dla dobrej pracy organizmu. Źródłem białka dla człowieka mogą być takie produkty zwierzęce jak mięso, wędliny, drób, ryby, mleko, sery oraz jaja. Te produkty dostarczają pełnowartościowego białka, czyli o dużej wartości biologicznej. Istnieją również produkty roślinne takie jak: produkty zbożowe, rośliny strączkowe, ziemniaki, warzywa oraz owoce, które dostarczają białko o małej wartości biologicznej, czyli tak zwane niepełnowartościowe.

Aby organizm mógł sprawnie funkcjonować należy mu dostarczać odpowiedniej ilości budulca, czyli białka. Bardzo ważna jest różnorodność dostarczanych organizmowi produktów. Produkty powinny dostarczać wszystkie potrzebne organizmowi składniki odżywcze, które z kolei zapewnia rozwój oraz wydajność organizmu. Do podstawowych składników odżywczych należą białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne, woda oraz błonnik. Energii organizmowi dostarczają węglowodany, tłuszcze oraz białko. Ilość potrzebnej energii inaczej wygląda w różnych fazach życia człowieka. Dzieci i młodzież potrzebują energii na pewno więcej niż osoby starsze. W jadłospisie powinny znaleźć się takie składniki pokarmowe, które są niskokaloryczne, ale za to bogate w białko, witaminy, węglowodany. Takie zalecane produkty to niewątpliwie ciemne pieczywa, warzywa oraz owoce, sery, ryby oraz jogurty oraz kefiry. Białko jest głównie potrzebne do tego, aby dobrze rosły kości, skóra czy mięśnie człowieka. Białka nie można zastąpić żadnym innym składnikiem, który by odpowiednio odżywił organizm.
 
 

ćwiczenia na barki

 Każda kobieta na pewno choć raz się odchudzała. Niezależnie jak wygląda, czy powinna, czy nie na pewno nie raz sięgnęła po jakąś magiczną dietę, albo pr...

Konsultacja lekarska

Kiedy nic nie pomaga zwalczyć bezsenności, wówczas musimy udać się do odpowiedniego lekarza.Bagatelizowanie tak poważnego problemu jak bezsenność jest rzec...

Sztućce

Bez sztućców trudno było spożywać posiłki.Czy konieczne są sztućce do tego, abyśmy spożyli swój posiłek? W naszej części świata jest to standardowe zjawisk...