odżywki białkowe

Kredyty Do białek prostych zaliczamy: albuminy, globuliny, gluteny, prolaminy, skleroproteiny, histony oraz protaminy. Do białek złożonych zaliczamy: chromoproteidy, fosfoproteidy, nukleoproteidy, lipopropeidy, glikoproteiny i metaloproteidy. Albuminy są to białka rozpuszczalne w wodzie i znajdują się przede wszystkim w surowicy krwi, w limfie, mleku i jajach jak również w zbożu. Globulina to białko, które nie rozpuszcza się w wodzie, ale rozpuszcza się w rozcieńczonych roztworach soli. Do tych białek należą globuliny surowicy krwi i mleka, hormonie tarczycy. Gluteiny są rozpuszczalne w roztworach kwasów i zasad. Występują w nasionach roślin dwuliściennych a przede wszystkim w ziarnach pszenicy. Prolaminy rozpuszczają się w alkoholach i występują wyłącznie w ziarnach zbóż. Skleproproteiny występują jedynie w organizmach zwierzęcych. Protaminy występują w plemnikach ryb. Glikoproteiny występują w cukrach. Białko jest bardzo pożyteczne, ale jego nadmiar może prowadzić do strat wapnia w organizmie.

Warzywa maja mało białka, ale za to zawierają dużo wody i w konsekwencji spełniają role wypełniacza w przewodzie pokarmowym. W momencie, gdy występuje niska zawartość białka w pokarmach będzie to prowadzić niewątpliwie w kierunku niedożywienia organizmu. Niedożywienie organizmu prowadzi do osłabienia organizmu, organizm się nie rozwija a na dodatek nie regeneruje ewentualnych uszkodzeń tkanek, mięśnie stopniowo zanikają a na dodatek w szybkim tempie ubywa energii potrzebnej do życia i pracy organizmu. Niedożywienie prowadzi również do upośledzenia pracy jelit oraz wzrasta w znaczący sposób ryzyko zachorowania na choroby infekcyjne a niekiedy można nabawić się alergii. Żywiąc się produktami głównie pochodzenia roślinnego na przykład produktami na bazie zbóż trzeba wiedzieć, że zboża są ubogie w białko, ale za to są bogate w aminokwasy siarkowe, które jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju niemowląt oraz dzieci. Najlepiej łączyć w posiłkach produkty zbożowe ze strączkowymi gdyż wtedy pokryte jest zapotrzebowanie na aminokwasy.

W momencie, gdy organizm człowieka straci więcej niż piętnaście procent całkowitej ilości białka staje na krawędzi przepaści. Taki niedobór białka może wywołać poważne schorzenia. Oprócz białka jedynie woda jest ważniejsza w diecie człowieka. Przy utracie pięciu procent wody w organizmie zaczynają się nieodwracalne zmiany. Na przeciwnym biegunie wody i białka stoi tłuszcz, którego można nawet zredukować w dziewięćdziesięciu procentach a organizm z tym niedoborem doskonale sobie poradzi. Białko zwierzęce zawsze występuje w połączeniu z tłuszczem zwierzęcym. Takim przykładem tej symbiozy są sery czy mięso. Właśnie to trwałe połączenie białka z tłuszczami może powodować podniesienie cholesterolu we krwi oraz wzrost jego produkcji przez organizm. Za przebieg takich sytuacji odpowiedzialne są tłuszcze, które są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe a te z kolei są odpowiedzialne za produkcję tak zwanego "złego" cholesterolu. Produkty bogate w białko często są również bogate w wapń czy żelazo.
 
 

Ciasne ale własne

lekarz Retkinia W dwudziestym pierwszym wieku, gdzie domy stawia się na potęgę, każdy chce mieć dla siebie kawałek ziemi obserwuje się zjawisko bezdomności na bardzo szero...

Warzywa i owoce

eureco.com.pl Każda z nas chciała by wyglądać długo młodo i pięknie by jak najdłużej na twarzy nie pojawiały się zmarszczki a skora była jędrna co okazuje się że kluczem...

Słodycze i dzieci

Wiadomo, jak bardzo dzieci lubią różnego rodzaju słodycze. Przepadają za cukierkami, batonikami, ciastkami, wafelkami i innymi słodkościami. Nie możemy im ...