odżywki białkowe

Kredyty Do białek prostych zaliczamy: albuminy, globuliny, gluteny, prolaminy, skleroproteiny, histony oraz protaminy. Do białek złożonych zaliczamy: chromoproteidy, fosfoproteidy, nukleoproteidy, lipopropeidy, glikoproteiny i metaloproteidy. Albuminy są to białka rozpuszczalne w wodzie i znajdują się przede wszystkim w surowicy krwi, w limfie, mleku i jajach jak również w zbożu. Globulina to białko, które nie rozpuszcza się w wodzie, ale rozpuszcza się w rozcieńczonych roztworach soli. Do tych białek należą globuliny surowicy krwi i mleka, hormonie tarczycy. Gluteiny są rozpuszczalne w roztworach kwasów i zasad. Występują w nasionach roślin dwuliściennych a przede wszystkim w ziarnach pszenicy. Prolaminy rozpuszczają się w alkoholach i występują wyłącznie w ziarnach zbóż. Skleproproteiny występują jedynie w organizmach zwierzęcych. Protaminy występują w plemnikach ryb. Glikoproteiny występują w cukrach. Białko jest bardzo pożyteczne, ale jego nadmiar może prowadzić do strat wapnia w organizmie.

Warzywa maja mało białka, ale za to zawierają dużo wody i w konsekwencji spełniają role wypełniacza w przewodzie pokarmowym. W momencie, gdy występuje niska zawartość białka w pokarmach będzie to prowadzić niewątpliwie w kierunku niedożywienia organizmu. Niedożywienie organizmu prowadzi do osłabienia organizmu, organizm się nie rozwija a na dodatek nie regeneruje ewentualnych uszkodzeń tkanek, mięśnie stopniowo zanikają a na dodatek w szybkim tempie ubywa energii potrzebnej do życia i pracy organizmu. Niedożywienie prowadzi również do upośledzenia pracy jelit oraz wzrasta w znaczący sposób ryzyko zachorowania na choroby infekcyjne a niekiedy można nabawić się alergii. Żywiąc się produktami głównie pochodzenia roślinnego na przykład produktami na bazie zbóż trzeba wiedzieć, że zboża są ubogie w białko, ale za to są bogate w aminokwasy siarkowe, które jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju niemowląt oraz dzieci. Najlepiej łączyć w posiłkach produkty zbożowe ze strączkowymi gdyż wtedy pokryte jest zapotrzebowanie na aminokwasy.

W momencie, gdy organizm człowieka straci więcej niż piętnaście procent całkowitej ilości białka staje na krawędzi przepaści. Taki niedobór białka może wywołać poważne schorzenia. Oprócz białka jedynie woda jest ważniejsza w diecie człowieka. Przy utracie pięciu procent wody w organizmie zaczynają się nieodwracalne zmiany. Na przeciwnym biegunie wody i białka stoi tłuszcz, którego można nawet zredukować w dziewięćdziesięciu procentach a organizm z tym niedoborem doskonale sobie poradzi. Białko zwierzęce zawsze występuje w połączeniu z tłuszczem zwierzęcym. Takim przykładem tej symbiozy są sery czy mięso. Właśnie to trwałe połączenie białka z tłuszczami może powodować podniesienie cholesterolu we krwi oraz wzrost jego produkcji przez organizm. Za przebieg takich sytuacji odpowiedzialne są tłuszcze, które są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe a te z kolei są odpowiedzialne za produkcję tak zwanego "złego" cholesterolu. Produkty bogate w białko często są również bogate w wapń czy żelazo.
 
 

Ciasne ale własne

W dwudziestym pierwszym wieku, gdzie domy stawia się na potęgę, każdy chce mieć dla siebie kawałek ziemi obserwuje się zjawisko bezdomności na bardzo szero...

Dłuższe życie

lekarz Retkinia Jeśli zaplanujemy właściwe żywienie, to z pewnością unikniemy wielu chorób i utrzymamy właściwą wagę. Kiedy nasza dieta jest właściwie dobrana i pełna niez...

Woda i funkcjowanie organizmu

Woda zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu i jest elementem składowym budowy człowieka. 80% wagi noworodka stanowi woda, 54% kobiety i 60% mężczyzny...